18.6.3
Praktický příklad prevenčních nástrojů - výroba pečiva
Ing. Monika Becková
Proces výroby pečiva je typickým odvětvím s produkcí
biodegradabilních odpadů. Nejen že se jedná o suroviny, které rychle podléhají
zkáze, jako například vejce, tvaroh, mléko, droždí. Vlastní výrobky, jako běžné
pečivo a chleba, jsou po ztrátě čerstvosti neprodejné. Tím vzniká
nestejnoměrný, ale v některých obdobích značný objem odpadu, označovaný jako
nespotřebované pečivo.
Nejčastější způsob využití je v zemědělství ke krmení. Pro
velkochovy je však využití nespotřebovaného pečiva problematické, protože z
důvodů co nejefektivnějšího chovu hospodářských zvířat jsou stanovovány
optimální krmné dávky na bázi připravených krmiv, které s přídavkem pečiva
nepočítají.
Využití nespotřebovaného pečiva je tedy třeba hledat u soukromých
farmářů nebo drobných chovatelů. U této cílové skupiny však není odběr stabilně
zajištěný. V případě, kdy z důvodu špatného odhadu zájmu trhu o drobné pečivo a
chléb vznikne větší množství nespotřebovaného pečiva, řeší pekárny problém jeho
odstranění.
NahoruCharakteristika procesu
Chlebová pekárna - mechanizovaná a řemeslná výroba
Výroba chleba je technologicky členěna na řemeslnou a mechanizovanou
výrobu. Při mechanizované výrobě se těsto vyrábí kontinuálně z chlebové mouky
pšeničné a žitné s přídavkem žitných trvanlivých kvasů, roztoků soli a droždí,
kmínu a pitné vody v kontinuálním hnětači. Přes zrací dopravník těsto přichází
do kontinuálního dělicího stroje, který objemově oddělí požadovanou hmotnost
těstového kusu. Tento kus je na skulovacím stroji vytvarován na tvar veky,
pomocí odsazovacího zařízení je polotovar odsazen do ošatek s plátěnou vložkou
do závěsů kynárny. Po ukončení doby kynutí je nakynutý chléb automaticky
přesazován na kovový pečící pás průběžné pece. Pec je vytápěna zemním plynem,
upečený chléb je vlažen pomocí trysek pitnou vodou.
Při řemeslné výrobě chleba je technologie částečně odlišná. Musí se
zpracovávat těsto s vyšší výtěžností - výstupem jsou volnější těsta. Těsta se
připravují ze stejných typů mouk v dížích, mísení se provádí na mísícím stroji
typu DIOSNA. Rychlost mísení včetně její doby je odvislá od vlastností mouk.
Vymísené těsto se odleží a bezstresově dozraje ve větším množství, rozdělí se
na vakuové děličce a kvalitně se zkulí ve vykulovači. Dále se na vyvalovači
vyvalí placka, která se pomocí mřížky stočí a z níž se vyválí veka.Vyválené
polotovary se odchytávají do zamoučených pedikových ošatek, dále se ukládají do
vozíků k nakynutí do kynárny. Po nakynutí se těstové kusy vyklápějí na
osazovací pás etážové pece a automaticky se osadí do procesu pečení. Využitím
vysoké zapékací teploty a vysoké vlhkosti se docílí velkého objemu chleba s
vysokou vnitřní vlhkostí, vynikající chuti a prodloužené trvanlivosti.
NahoruAnalýza procesu
Mimo typických opatření čistší produkce je jedním z efektivních
řešení problematiky nespotřebovaného pečiva interní recyklace. Možnost
uplatnění interní recyklace byla ověřena v provozu pekárny v Brně -
Zábrdovicích.
NahoruPříčiny vzniku odpadů a způsob nakládání s nimi
Příčina vzniku odpadu ve formě nespotřebovaného pečiva spočívá ve
vlastním výrobku - pečivo z předešlého dne je neprodejné z důvodu omezené
trvanlivosti a změněných senzorických vlastností. V minulosti takto v provoze
vznikalo ročně 112 tun nespotřebovaného pečiva, z toho bylo zkrmováno 77 tun.
Toto poměrně velké množství se podařilo využít při výživě zvířat díky tomu, že
organizace provozuje vlastní prodejnu, ve které může staré pečivo nabízet, aniž
by bylo označeno jako odpad. Zbývajících 35 tun nespotřebovaného pečiva bylo
spalováno ve spalovně komunálního odpadu SAKO Brno. Tím sice organizace
naplnila požadavek zákona o odpadech, který umožňuje energetické využití odpadů
v případě, že není možno jeho materiálové využití, v případě odpadu pečiva však
vedení pekárny tento způsob vnímalo jako plýtvání. I z ekonomického hlediska
není spalování nespotřebovaného pečiva vhodné, protože při průměrné ceně 800 -
1 000 Kč za tunu odpadu činí náklady až 35 000 Kč ročně.
NahoruZaměření projektu čistší produkce
NahoruPopis zařízení
Popis zařízení na interní recyklaci - BAT technologie -
kvasomat
V podniku byla instalována technologie výroby žitných trvanlivých
kvasů. Uvedená technologie zabezpečuje kvalitní kvasný proces s přesnými
parametry srovnatelnými s ideálním klasickým kvasem. Na rozdíl od jiných vedení
těstového kvasu se dá 20 % mouky nahradit zbylým, tedy nevyexpedovaným,
pšenično-žitným chlebem z předešlého dne, který se projeví při fermentaci
mimořádně příznivě. Docílí se vyšší trvanlivosti pšeničného chleba, výraznější
chuti a aromatu. Na základě dlouhé fermentační doby a vysokého obsahu vody se
docílí vysoké jakosti pšenično-žitného chleba a pšeničného pečiva, dobré
trvanlivosti i velkého objemu u všech druhů vyráběných druhů při úspoře
surovin, jako jsou pečící přípravky, droždí, tuk a cukr.
Linka sestává z následujícího komplexu kvasomatů:
-
výrobníku kvasu čisté kvasné kultury,
-
výrobníku kvasu vybaveným drcením pečiva a pšeničného chleba,
dávkovacím čerpadlem, vážením na tenzometrech,
-
zracími nádržemi s mícháním kvasu,
-
rozvody kvasu z výrobníků do zracích nádrží, dále pak rozvod ze
zracích nádrží do hnětače,
-
doprava mouky a kvasu do kvasomatů,
-
směšovač - dávkovač vody do kvasomatů i hnětače,
-
řídící systém komplexu a jeho kontrola.
Zařízení garantuje produkci trvanlivých pšeničných kvasů s možností
výroby všech druhů pšeničných výrobků - pečiva a chleba, takže odpadají jiné
potravinářské přídavky. Výroba a opakování základu probíhá ve výrobníku. Výroba
konečného kvasu je realizována v zařízení s vlastním drcením ztvrdlého…