18.6.1
Praktický příklad využití prevenčních nástrojů - výroba
nápojů
Ing. Monika Becková
NahoruVýroba piva
Reprezentantem tohoto potravinářského odvětví je proces výroby piva.
V průběhu prací na projektu byly využity postupy optimalizace provozu koncové
technologie, metodiky čistší produkce, využití nejlepších dostupných technik
(BAT) i kritických bodů (HACCP).
NahoruCharakteristika procesu
Případová studie pivovaru postihuje mimo výroby sladu celý výrobní
řetězec výroby piva. Pivovar má ve svém sortimentu světlá a speciální piva,
dále nealkoholické výrobky a piva s vyšším obsahem původního extraktu. Roční
výstav činí cca 200 tis. hektolitrů piva. Technologický proces sestává z
následujících stupňů:
-
zpracování surovin,
-
varna,
-
kvašení,
-
ležení,
-
filtrace,
-
stáčírna lahví,
-
stáčírna sudů,
-
skladování,
-
přeprava a odbyt.
NahoruAnalýza procesu
Vlastní provoz pivovaru se v podstatě rozděluje na následující
části:
-
teplý provoz,
-
studený provoz,
-
stáčírna a sklady.
NahoruTeplý provoz
Teplý provoz slouží k přípravě mladiny a je tvořen strojním
zařízením varny. Studený provoz zabezpečuje vlastní prokvašení a zrání piva.
Varna je osazena výhradně nerezovými nádobami s míchadly, velikost nádob je
dána výrobní kapacitou pivovaru. Čtyřnádobová varna se skládá s vystírací kádě
s přívodem sladu, rmutovací pánve, scezovací kádě a mladinové pánve.
Intenzifikační prvek při přípravě sladiny ve varně představují sladinové
filtry.
NahoruStudený provoz
Vyrobená mladina se zbavuje nežádoucích horkých kalů ve vířivých
kádích. Chlazení mladiny na zákvasnou teplotu probíhá protiproudně. Zchlazená
mladina se provzdušňuje sterilním vzduchem porézní svíčkou.
Pro zrání a kvašení jsou využívány nerezové vertikální
cylindrokónické tanky, jejich kapacita navazuje na objem výroby varny. Zařízení
jsou vybavena čidly a dálkově ovládanými armaturami, umožňujícími řízení jejich
provozu a kontrolní prověrky počítačovým systémem.
Vizuální vzhled piva (jiskrný nápoj) je zajišťován filtrací piva. Ta
probíhá ve dvou stupních. V prvním stupni se na filtrační překážku různého
tvaru naplavuje vhodný filtrační materiál (např. křemelina) tvořící filtrační
vrstvu. Druhý stupeň filtrace je prováděn speciálními filtračními přepážkami.
Trendem zaměření technologie je docílení takového stupně filtrace, který by z
piva separoval veškeré mikroorganismy. Následně by odpadla pasterizace piva
(tepelné ošetření) - efektem by mimo energetických úspor by bylo zlepšení chuti
piva.
NahoruStáčírna
Výrobek je před stáčením do obalů (sudy, lahve) pasterován v
průtokovém pastéru. Stáčírna má plně automatizovaný provoz, kontrolní zařízení
vytřídí nesprávné přepravky a láhve. Myčky láhví pracují na principu máčení v
dezinfekčních lázních s následnými mycími výstřiky, mytí horkou a studenou
vodou, další kontrolní zařízení ověřuje čistotu vymytých láhví a vyřazuje láhve
s případným zbytkem nečistot či mycích roztoků. Následuje zařízení pro plnění,
uzavírání a etiketování láhví a s následnou adjustační kontrolou.
Zaměření prevenčního projektu - optimalizace provozu
koncové technologie
NahoruPopis opatření
NahoruČištění odpadních vod
Odpadní voda z pivovaru byla čištěna na biologické čistírně
odpadních vod (ČOV), která byla v provozu od r. 1984. Tato čistírna sestávala z
tří kovových reaktorů, z nichž jeden sloužil jako vyrovnávací nádrž, druhý
aerovaný reaktor sloužil jako aktivační stupeň se čtyřmi vestavěnými
dosazovacími nádržemi. Třetí sloužil jako uskladňovací nádrž kalu. Biologické
čistírně bylo předřazeno hrubé předčištění, tvořené stíranými česlemi a lapákem
písku. Strojní zařízení bylo již značně opotřebené a technologie čistírny
neodpovídala požadavkům na dokonalé biologické čištění. Aerace nádrže byla
nevyhovující, což působilo negativně na stav kyslíku. Tento stav měl za
důsledek přetížení kalu organickým znečištěním a snížení čisticích účinků.
Opatření vycházelo z myšlenky maximálního využití stávajícího zařízení. Na
hrubém přečištění byly vyměněny ručně stírané česle za strojně stírané s šíří
průlin 1 mm. Vyrovnávací nádrž byla upravena tak, že do ní místo celého průtoku
přepadla po úpravě nátoku pouze voda převyšující standardní výkon čerpadla,
dále je čerpána na biologický stupeň při sníženém přítoku. Uvedeným opatřením
bylo dosaženo rovnoměrnějšího průtoku čistírnou a snížila se spotřeba energie
potřebná pro čerpání vody z vyrovnávací nádrže. V biologickém stupni byly
odstraněny 2 dosazovací nádrže, čímž se zvětšil aerovaný prostor na 1 242
m3 při zachování dostatečného prostoru pro odsazení aktivovaného
kalu. Dále byla provedena rekonstrukce biologického stupně výměnou aeračních
elementů, které je možno vyjímat za provozu. Tyto elementy poskytují
jemnobublinovou aeraci. Přebytečný aktivovaný kal je odváděn z regenerační
nádrže přes zahušťovací nádrž do odstředivky o výkonu 1 - 3 m3 /hod.
Odvodněný kal je průběžně odvážen do zemědělského podniku ke kompostování.
NahoruDosažené efekty
NahoruEkonomické vyhodnocení
Jestliže jsou investiční náklady spojené s pořízením strojního
zařízení čistírny odpadních vod odhadovány na 1 milion korun, lze při uplatnění
strojních odpisů dospět k následujícím ekonomickým efektům.
Tvorba a rozdělení zisku
Z tabulky vyplývá, že podnikový efekt CF činí 2.186 tis. Kč.
Návratnost investice PP (Payback Period) lze kalkulovat
PP = 3,24 roku
Výpočet PVCF byl proveden podle rovnice, kde PVCF(t) je kumulovaná
současná hodnota cash flow v roce t při vnitřní diskontní sazbě Ki, CF(t) značí
cash flow z dané investice v roce t a IN představuje výši investice.
PV CF = 5 273 000 Kč
Vnitřní výnosové procento IRR činí 4,45 %.
NahoruEnvironmentální vyhodnocení
Realizace opatření umožnila snížení organického znečištění
amoniakálním dusíkem a suspendovanými látkami v sousedícím potoku.
Bylo odstraněno 255,7 t CHSK, 152,36 t BSK 5 a 62,29 t NL
ročně.
Čistírenský kal je odvážen do blízkého zemědělského družstva ke
kompostování.
Vyhodnocení projektu
NahoruZaměření projektu HACCP
Racionalizace technologického vybavení přetlačnými tanky
ve skladech piva a sirupů
NahoruPopis zařízení
Předmětem opatření je vybudování racionálního technologického
vybavení přetlačnými tanky s cílovou kapacitou 1 200 - 1 500 hl. Stávající
kapacita použitelného zařízení je 420 hl.
Vybavení tanků:
-
sanitační armatura, sanitační hlavice, pojišťovací a vakuový
ventil,
-
dálkový teploměr s výstupem 4 - 20 mA,
-
tlakové sondy - 2 ks,
-
manometr,
-
vzorkovací ventil,
-
uzavírací armatura.
Výdej z tanku bude zajišťován tlakem plynného média přes odpěňovací
lucerny. Sanitace tanků bude prováděna v protitlaku. Celková sanitace s louhem
za zvýšené teploty bude prováděna dle výsledků rozborů při výměně zásobních
roztoků.
NahoruDosažené efekty
NahoruEkonomické vyhodnocení
Úspory se skládají především ze snížení spotřeby sanitárních
prostředků, nákladů na lidskou práci, zvýšení kvality výrobků, provozních
nákladů, částečně z úspor vodního hospodářství.
-
Náklady související se zajištěním výrobního procesu (tis.
Kč)
-
Náklady související se vzniklým odpadem (tis. Kč)
-
Poplatky za znečišťování (tis.…