Ing. Miroslava Kopecká
Práce při zpracování masa má svoje specifická rizika, odlišná od dalších oborů potravinářského průmyslu.
Nebezpečí, spojená s manipulací se živými zvířaty:
viz část 9/3.4
Mechanická nebezpečí:
-
pád osoby po uklouznutí na mokré a mastné podlaze, podvrtnutí nohy, zakopnutí: viz část 8/3.5
-
pád osoby z rampy:
viz část 8/3.5
-
řezné a bodné rány: Ostřím nožů a ostrými hroty nářadí (sekáčky, nůžky na drůbež, vidličky, špikovačky apod.).
Opatření:
-
Používat kvalitní, správně nabroušené a nepoškozené nástroje, práci s nástroji věnovat dostatečnou pozornost. Nepoužívat poškozená nářadí, nářadí s uvolněnou násadou a rukojetí.
-
Nepodávat nůž ostřím napřed, nezapichovat nůž do masa, stolu (s nožem v ruce se nesmí nemístně žertovat).
-
Při práci s řeznými a sečnými nástroji zajišťovat dostatečný volný prostor mezi pracovníky o šířce min. 2 m.
-
Pracovníkům přidělit a vyžadovat používání OOPP, viz část 4/2.7. Při bourání a vykosťování masa používat vyztuženou řeznickou zástěru popř. i speciální rukavic proti pořezání.
-
Při dořezávání zbytků potravin (salám, sýr) krájený zbytek přidržovat vidličkou.
-
Nepřenášet zbytečně nástroje a nářadí, především nože. Nůž nést směrem od těla.
-
Nářadí a pracovní pomůcky ukládat na určená bezpečná místa, aby nedošlo k jejich zakrytí zbožím nebo surovinami
-
zhmožděniny stehen, hýždí při úderech o hrany stolů o části kuchyňských strojů a zařízení
Opatření:
-
Dodržování dostatečné šířky obslužných průchodů mezi provozními zařízeními a mezi těmito zařízeními a konstrukcemi budov (min. 0,60 m, vyjímečně 0,55 m, v místě pro obsluhu stroje min. 1 m);
-
rozdrcení, pořezání prstů a rukou. Nebezpečí vzniká při obsluze kutrů, míchaček a podobných kuchyňských strojů a strojků, při obsluze mlecích strojů, kráječů, řezaček.
Opatření:
-
Dodržovat návod k používání příslušného typu stroje. Ochranná zařízení musí být vždy v provozuschopném stavu a musí být používána.
-
U starších a menších řezaček bez vypínacího rámu musí pracovník používat tlačítka, pomůcku k přitlačování surovin atd.
-
Do hrdla stroje nikdy nevtlačovat materiál rukou. Nevyjímat zbytky díla z ústí stroje, není-li stroj zastaven.
-
Zranění (pořezání) prstů krájecím strojem.
Opatření:
-
Používat přítlačných zařízení, zejména při dořezávání (zbytků a kusů kratších než cca 12 cm). Nakrájené salámy, šunku, apod. odebírat vidličkou či kleštěmi. Před řezáním osušit resp. očistit povrch zpracovávaných potravin, aby nebyl kluzký. Špičky salámu okrajovat ručně.
-
Pořezání obaly a jinými předměty s ostrými hranami:
Opatření:
-
Pořezání řezným nástrojem pily:
Opatření:
Elektrická nebezpečí: