9.11.4.4
Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků
Ing. Miroslava Kopecká
Konkrétní stanovení zjištění nebezpečí pro provozy, zpracovávající mléko, je nutno provést dle konkrétních činností a podle jejich technického a personálního vybavení.
Nebezpečí mechanická – viz část 8/3.5
-
Nebezpečí uklouznutí a pádu na mokré podlaze hrozí při všech činnostech při zpracování mléka a výrobě mléčných výrobků. Vzniká především z nutnosti neustále podlahy umývat, v máslárně se zvyšuje přítomností tuku.
Opatření: Podlahy musí být provedeny tak, aby se na nich nemohla hromadit voda – sklon k odpadům, protiskluzný povrch. Používání vhodné obuvi s protiskluznou podrážkou, udržování podlah.
-
Pád z výše nebo do hloubky hrozí ze schůdků nebo žebříků k nádrži mléka, při výstupu na nádoby při výrobě tvarohu a na dalších místech. – viz část 8/2
Opatření: Při práci ve výškách a nad volnou hloubkou provozovatel musí mít vypracován místní provozní bezpečnostní předpis.
Žebříku lze použít pro krátkodobé, fyzicky nenáročné práce při použití jednoduchého nářadí – viz. 8/2.6.
-
Zranění pracovníka pohyblivou částí stroje.
Opatření: Veškerá zabezpečovací zařízení udržovat v provozuschopném stavu, nezasahovat do stroje za jeho chodu. Dodržovat stanovené technologické postupy a zásady bezpečné práce.
-
Uklouznutí na rampě nebo pád z rampy, zranění bočnicí svozového vozidla, zranění při manipulaci u cisterny, nebo s cisternou, zranění hadicí nebo mycím roztokem pod tlakem, při pasterizaci mléka
Opatření: Rampy udržovat volné a průchodné,…